Patatet, i konsumojmë shpesh por nuk i dimë vlerat e tyre! Ja sa shumë na ndihmojnë

Konsumi i patates, përveçse shijon së tepërmi, ka edhe mjaft vlera ushqyese çka ndihmon në luf tën kundër sëmu ndjeve. Të paktën sipas studimeve të ndryshme rezulton se deri më tani patatet janë karbohidrate të cilat përmbajnë edhe shumë proteina, kjo i bënë një ushqim ideal për ata që duan të shtojnë në peshë.

Prania e shumë vitaminave si vitamina C dhe B-kompleks ndihmojnë në thithjen e duhur të këtyre karbohidrateve. Kjo është arsyeja pse patatet janë pjesë të pashmangshme në regjimin ushqimor.

*Tretja – Meqë patatet përmbajnë karbohidrate ata treten lehtë dhe për pasojë lehtësojnë tretjen. Kjo veti i bën patatet një ushqim të mirë për pacientët, foshnjat dhe për ata që nuk tresin dot ushqimet e fo rta, por që kanë nevojë për energji.

Por të kujtojmë se nëse hahen shumë patate rregullisht mund të shkaktojë aciditet në afat të gjatë. Patatet gjithashtu përmbajnë sasi të konsiderueshme fibrash.

*Kujdesi i lëkurës – Vitamina C, vitaminat B-kompleks dhe mineralet si kalium, magnez, fosfor dhe zink janë me vlerë për lëkurën. Përveç kësaj, tuli i shtypur i patates i përzier me mjaltë shërben për një fytyrë të shkëlqyer,për qeskat poshtë syve dhe për njollat në fytyrë. Përsëri, kjo masë nëse aplikohet në vendet e dje gura jep një lehtësim të shpejtë.

*Skorbuti – Vitamina C e pranishme në patate mund të ndihmojë në parandalimin e kësaj sëm undje të shkaktuar për shkak të mungesës së vitaminës C. Ajo karakterizohet nga buzët e plasaritura dhe mishrat e dhëmbëve me gj.a.krrj.edhje,in.feksione të shpeshta vir.ale si fto.hje etj.

*Reumatizmi – Vitaminat, kalciumi dhe magnezi në patate ndihmojnë për një lehtësim në reumatizëm. Uji i marrur nga patatet e ziera jep gjithashtu një lehtësim. Por për shkak të përmbajtjes së lartë të niseshtesë ose karbohidrateve ajo tenton të rrit peshën e trupit gjë e cila mund të jetë me efekte nega tive tek pacientët reumatik.

*Ftohja – Patatet janë shumë efektive në infla macionin e brendshëm apo të jashtëm. Ato heqin inflamacionin tek zorrët dhe sistemin e tretjes dhe janë një ushqim i mirë për ata që kanë ulcerë në gojë. Patatet e shtypura mund të aplikohen për të lehtësuar inflamacionet e jashtme, dj.egiet etj.

*Truri – Funksionimi i duhur i trurit varet shumë nga niveli i glukozës, i furnizimit me oksigjen, nga disa përbërës së kompleksit B, nga disa hormone, aminoacide dhe acidet yndyrore siç është omega-3.
Patatja mbu lon pothuajse të gjitha nevojat e përmendura më lart.

Ajo është e pasur me karbohidrate dhe mban në nivele të duhura glukozën në gj.ak e cila nuk lë për lodhje trurin dhe e bën atë aktiv. Oksigjeni i cili dërgohet në tru me anë të hemoglobinës në gj.a.k ka përbërës kryesor hekurin. Patatet përmbajnë shumë hekur dhe kështu ndihmojnë për këtë funksion gjithashtu. Fosfori dhe zinku të gjetur në patate janë të vlefshme për trurin.

*Sëmu ndjet e z emrës – Përveç vitaminave (B-kompleks, C), mineraleve dhe fibrave, patatet përmbajnë substanca të quajtur Karotenoid (lutein, zeaxanthin etj) të cilat janë të dobishme për ze mrën dhe orga net e tjera të brendshme. Por përsëri, pasi patatja ngre nivelin e glu kozës në gj ak dhe konsumimi i tepërt mund të çojë në tr ashje gjë e cila mund të vërë në presion të madh ze mrën nuk rekomandohet për njerëzit e dhjamosur dhe dia betike.

*G urët në veshka – Gurët në veshka janë sh kaktuar kryesisht nga niveli i lartë i ac idit urik në gj a k. Në raste të tilla, proteinat duhet të shmangen, veçanërisht proteinat shtazore të tilla si mishi, gjel deti, karkaleca deti, peshqit e detit, vezët, qumështi si dhe spinaqi,fasulet të cilat në mënyrë drastike rritin nivelin e acidit urik në gjak.

Hekuri dhe kalciumi gjithashtu ndihmojnë në formimin e gu rit. Patatja është e pasur me të dyja këto dhe normalisht nuk përshtatet nga kjo pikëpamje. Por kjo është shumë e pasur me magnez i cili refuzon grumbullimin apo depozitimin e kalciumit (kalcifikim) në veshka dhe indet e tjera, duke e bërë të dobishëm kundër formimit të gurëve.

*Diarreja 0 Patatja është një ushqim i pasur me energji për ata që vu ajnë nga diarreja, pasi patatet treten lehtë si dhe janë të buta. Por një konsumim i madh mund të shk aktojë diarre për shkak të gëlltitjes së tepërt të niseshtesë.

**Këshilla – Lëngu i patates është një trajtim i mirë për dj egiet, pla gët,ndrydhjet, pro blemet me lëkurën, ulc erat, efektet e narko ti këve, kan c erit të mi trës ku ndër formimit të cis t eve ose t um oreve. Nga ana tjetër, duhet ku jdes kur hani pa tate.

Patatet jes hile janë helm uese sepse përmbajnë alka loidë, si solanine, chaconine dhe arsenik të cilët në mbidozë mund të jetë fatale. Për më tepër, indeksi glicemisë tek patatet është shumë e lartë (mbi 80) dhe prandaj ata që duan të dobëson duhet të shmangin patatet.

“Patatja e ëmbël ka një ngjashmëri të madhe me pankreasin dhe gjithashtu nxit funksionimin e shëndetshëm të organit. Këto lloj patatesh janë të pasura në beta karoten, i cili është një antioksidant fu qishëm që mbron të gjitha indet e trupit, duke përfshirë pankreasin nga dëmtimet që lidhen me kan cerin ose plakjen”- thonë Shkencëtarët.

Pjesa e jeshile në lëkurën e patates është klorofil, por ky klorofil tregon se patatja është ekspozuar në dritën ku toksina natyrore e patates solanina është koncentruar në mënyrë të dë mshme. Solanina është një mekanizëm natyror i mbrojtjes së patates për të sh mangur kë rpudhat dhe pa razitët.

Ajo ka një shije të hidhur dhe gjithashtu ajo shk akton pro bleme me shënd etin dhe vd e kjen. Ky kompleks është i qëndrueshëm në temper aturë të valë prandaj kës hillohet të pritet dhe të hi dhet kjo pjesë. Për shkak të këtyre ars yeve, patatet kryesisht ishin përdo rur për të ushqyer kri mi nelë apo të burg osu rve të luf të s.

JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive