Martoi 80 çifte, flet ‘mblesi’ i Mokrës: Më përpara ishte ndryshe shikonin fisin e rrjetin e miqësisë, por tani

Emisioni “Jeta pa filtër” më aut ore psi kologen Ervisa Lula filloi këtë të mërkurë sezonin e ri në televizionin “News24”. Stafi ka udhëtuar drejt zonës së Mokrës për të sje llë një hist ori krejt ësisht të veçantë, atë të Xhevit Hykos.

Ai është afro 80 vj eç , ka punuar gjithë jetën e tij si kovaç dhe mullixhi, por “profesioni” që e bëri të famshëm është ai i mblesit. Ai kujton se që në fillim e kishte pasion të bashkonte çifte. “E kam nisur me një hi stori që u p rish, me kalimin e kohës më hyri në gj ak kjo punë. Më përpara ishte ndryshe shikonin fisin e rrje tin e miqësisë, por tani është bërë më e vë shtirë, çupat tani ruajnë makinën jo shoferin.

Xheviti tregon gjithashtu se si vepron për të realizuar një bashkim: “Kur dua të f utem për një çift në fillim i dr ejtohem prindit, kur kam një çu pë zgjedh dja lin në bazë të karakterit, të jetë njeri i mirë, njeri i punës, të jetë i lidhur me fam iljen, shikoj f isin, ka raste kur janë çik të shka lafitur, i gjej sho kun e saja, se nuk shkon një i mirë të ma rrë një të k eq, po unë i gjej afërsisht sho kun secilit që të shkojnë mirë. Kur martoj çupa që janë nd arë ndjej gëzim të dyf ishtë se çupa te prindi nuk ka rehat, vëllai ka familjen e tij, kunata se ka gjë, ajo lind në shtëpi të huaj dhe shkon në shtëpi të saj, ndaj sa më parë të zërë vendin aq më mirë është: “kur kalojnë nga të 30-tat, pastaj nuk vendosin më çupat”.

Në emision një çift i ri Alfrosi dhe Marsida kanë rrë fyer hist orinë e tyre se si Xheviti ua bëri ëndrrën realitet. Alfrosi: “njifesha me vajzën e kisha parë në shkollë, por mentaliteti i vendit, prindërit e saj nuk donin që vajza të vinte në fshat ku banoja unë. Kur Marsida ju tregoi që më donte mua, ata e bënë të pamundur. E donin vajzën ta martonin në qytet. Kur më re fuzuan normalisht që nuk u ndj eva mirë dhe pyesja veten se pse nuk më duan mua. Ju drejtova xhevitit i cili më siguroi se do të shkonte në atë familje dhe martesa do të bëhej. Sot jemi të martuar dhe prindër të dy fëmijëve.”

Me kalimin e viteve situata ka ndryshuar dhe për Xhevitin puna e mblesit është bërë shumë e vë shtirë: “Tani gënje hen, lidhen që të vegjël në shkollë, gabo hen lidhen me telefona, telefoni i pr ishi, nuk i tregojnë prindit. Licenca ime tani ka r ënë shumë. Tani sa fejohen zëre se u martuan që ditën e parë fle në bashkë.”

Për sociologen Entela Binjaku mënyra se si një çift njihet nuk ka ndonjë rë ndësi të vecantë ajo thotë se: “ ky moment i fillimit kthehet thjesht në një his tori që jua tregojnë pasardhësve, ka plot raste kur fillesat mund të jenë të mbara, qofshin kur ato lidhen me mblesëri qofshin kur lidhen me njohjen reciproke, por cilësia e jetës martesore varet më shumë nga elementë të tjerë dhe jo nga mënyra si janë njohur. Një nga gjërat e mira që shoh në të shkuarën është besimi që shoqëria shqiptare kishte tek martesa. Tani numri i martesave ka rë në sepse njerëzit besojnë më pak tek ajo, mosbesimi ka ardhur si p asojë e his torive të shumta të ma rtesave të pal umtura”.